Kommande utställningar
Under 2025 visas utställningar som kopplas till den digitala världen och utvecklingen vi står inför.
Nätet
Lördag 10 maj - 14 juni
Vernissage 10 maj kl. 13.00-15.00
Ett ord kan rymma många nyanser och associationer. Det kan vara en del av vårt vardagliga språk, användas utan eftertanke, eller bära på djupare betydelser som väcker känslor, skapar trygghet eller upplevs som utmanande. Språket är fyllt av ord med tvetydiga och mångfacetterade innebörder - ett av dessa är "Nätet".
I den här utställningen har fem konstnärer Ubavka Marinkovic, Cecilia Engberg & Hilda Lindström, Eva Beierheimer och Fredrik Lindqvist tagit sig an begreppet Nätet i olika konstnärliga tolkningar. Konstnärerna har valts ut av en jury efter en ansökningsprocess som gick ut internt inom konstföreningen Grafiska Sällskapet.
Juryn bestod av fyra medlemmar från Grafiska Sällskapet samt två curatorer från Vänersborgs konsthall Märta Cassel och Saranda Azemi. Urvalet grundade sig på konstnärlig kvalitet, genomförbarhet, originalitet och relevans för temat Nätet. Målet var att skapa en dynamisk och mångsidig utställning där de valda verken kompletterade varandra och tillsammans gav en bred tolkning av temat.
Ubavka Marinkovic
Ubavka Marinkovic
Ubavka Marinkovic (f. 1978) är en svensk konstnär och bildlärare, verksam i Stockholm. Hon utbildade sig på Grafikskolan i Stockholm, Wiks FHS, Konstskolan Paletten och Konstfack, där hon avlade en Masterexamen i Textil och vidareutbildade sig inom Urban Design.
Marinkovic arbetar främst med grafik, måleri och screentryck, där hon ofta utforskar teman som identitet, tillhörighet och de känslomässiga och fysiska mellanrum som uppstår i förflyttningar mellan platser och kulturer. En central del av hennes konstnärskap handlar om erfarenheten av att ha flytt från Jugoslavien 1992, vilket har format hennes förståelse för tillhörighetens komplexitet och de mellanrum som uppstår i förändringens gränsland.
Hennes verk utforskar denna känslomässiga och fysiska förflyttning, där nät och rutnät fungerar som en symbol för barriärer mellan det förflutna och framtiden – det som man lämnar bakom sig och det man vandrar mot.
Marinkovic har ställt ut på ett flertal platser, både i Sverige och internationellt, bland annat på Galleri 11 i Nyköping, Danske Grafikeres Hus i Köpenhamn, Galleri Grafikgruppen i Visby, samt på flera konstmuseer och gallerier runt om i Sverige. Hon har även varit en del av flera kollektiva och medlemsutställningar, såsom Grafiktriennalen på Konstakademin och Liljevalchs Vårsalong.
Marinkovic har mottagit flera stipendier under sin karriär, bland annat från Konstfack och Haninge kommun. Hon har även arbetat som bild- och slöjdlärare sedan 2008 och leder kurser i måleri och grafik. Hon är representerad i offentliga samlingar, såsom Statens Konstråd, samt av olika konstföreningar och landsting.
Marinkovic fortsätter att utforska komplexiteten i människans sökande efter en plats att höra hemma på. I de mellanrum som skapas utmanar och utvecklats hennes verk som har både visuella och det emotionella landskap.
Cecilia Engberg & Hilda Lindström
Cecilia Enberg
Cecilia Enberg (f. 1989) är en svensk konstnär som bor och verkar i Stockholm. Hon utbildade sig vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och har genom åren utvecklat ett konstnärskap som spänner över både grafiska verk och multimedia. Enberg arbetar ofta med abstrakta former och undersöker frågor om identitet, kommunikation och perception. Hennes konst är en process som handlar om att skapa nya meningsfulla sammanhang där det subtila och det uppenbara möts. För Enberg handlar konstskapandet om att gestalta de tysta, osynliga narrativen som formar våra liv och vårt sätt att förstå världen. I sina senaste verk undersöker hon kopplingen mellan text och bild, där språket och dess struktur står i centrum. Hennes installationer och grafik är känsliga, eftertänksamma och bygger ofta på en dialog mellan olika medier och uttryck.
Enbergs verk har visats på en rad platser både nationellt och internationellt, bland annat på Galleri Fagerstedt i Stockholm, Uppsala Konstmuseum och Grafiska Sällskapet. Hon är också representerad i flera offentliga och privata samlingar. Hon har mottagit ett flertal stipendier och är en aktiv del av den svenska konstscenen.
Hilda Lindström
Hilda Lindström (f. 1983) är en svensk konstnär baserad i Stockholm, som utbildade sig till Master of Fine Arts vid The Eugeniusz Geppert Academy of Art & Design i Wrocław, Polen. Lindström arbetar främst med grafik, ljud och installation och utforskar de fysiska och visuella uttrycken som rör sig mellan abstraktion och verklighet. Hennes konst utgör en undersökning av människans relation till sin omvärld och de komplexa kopplingarna mellan olika sinnesintryck och hur de skapar våra upplevelser. Genom sina grafik- och ljudinstallationer undersöker Lindström tid, rum och kroppslig närvaro. Hennes verk är ofta interaktiva och bjuder in betraktaren att delta i skapandet av verket, vilket skapar en dynamisk och föränderlig upplevelse. Lindström har ställt ut på internationella biennaler och utställningar och är representerad i flera samlingar, bland annat på Basler Papiermühle Museum i Schweiz och Mark Rothko Art Center i Lettland.
Cecilia Enberg & Hilda Lindström – En duo i dialog
Cecilia Enberg och Hilda Lindström arbetat tillsammans med att utforska och utveckla sina individuella konstnärliga uttryck i dialog med varandra. Deras gemensamma projekt sammanför deras olika tekniska och visuella tillvägagångssätt, vilket resulterar i dynamiska och komplexa verk som blandar abstrakt grafik med ljudinstallationer och interaktiva element. Genom sina samarbeten undersöker de frågor om samhörighet och kommunikation, där konsten fungerar som en plattform för att öppna upp för nya perspektiv och erfarenheter. Deras verk bjuder betraktaren att vara en del av skapandeprocessen, vilket gör att varje upplevelse av verket blir unik och föränderlig. Duons konstnärskap handlar om att skapa rum för reflektion och att utmana betraktarens förmåga att förstå och tolka både sina egna sinnesintryck och omvärlden. Tillsammans har de ställt ut på flera gallerier och konstinstitutioner, där deras samarbete har mötts med stor uppskattning för den känsliga och eftertänksamma dialog de skapar genom sina verk.
Eva Beierheimer
Eva Beierheimer
Eva Beierheimer (f. 1979) är en österrikisk konstnär bosatt i Solna/Stockholm sedan 2007. Hon utbildade sig vid Akademie der Bildenden Künste i Wien och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och arbetar med skulptur, grafik och installation.
Genom sitt konstnärskap undersöker hon nätverk, osynliga förbindelser och strukturer, ofta genom en metod som liknar att rita “prick till prick”, där punkter omvandlas till komplexa mönster och sammanhang. Hennes verk skapas genom serier av tryck, överlagringar och kombinationer som kan förändras och växa beroende på sammanhanget. De kan ta formen av grafiska verk, skulpturer eller ljusinstallationer där nätverk och strukturer knyts samman.
För utställningen på Vänersborgs konsthall kommer Beierheimer att visa sin serie “Compositions”, där handritade nätverk trycks i lager, vilket skapar nya former och sammanhang. Dessutom kommer hon att presentera installationen “Eine Sonderbare Räumliche Inversion”, fritt översatt som ”en omvänd rumslig besynnerlighet”. Denna installation består av sammanlänkade vita käppar, där svart, i princip oläslig text, binder samman alla konstnärens verk och skapar en sammanhängande narrativ struktur.
Beierheimer har ställt ut på en rad platser i Sverige och internationellt, bland annat vid Galleri Fagerstedt i Stockholm, Halmstads Konsthall, Grafiska Sällskapet, Konstnärshuset, Uppsala Konstmuseum och Nobel Week Lights i Stockholm, samt i Wien, Berlin och Reykjavik. Hon är representerad i flera offentliga och privata samlingar och har utfört konstnärliga gestaltningar för bland annat Uddevalla simhall, Malmö sjukhusområde och Fridhemsplans tunnelbana i Stockholm.
Hennes arbete utforskar gränslandet mellan det synliga och osynliga och skapar visuella och konceptuella nätverk som bjuder in betraktaren till nya sätt att se och uppleva rum.
Fredrik Lindqvist
Fredrik Lindqvist
Fredrik Lindqvist (f. 1968) är en svensk konstnär verksam i Arkelstorp, Skåne, och Ingolstadt, Tyskland. Han utbildade sig vid Konstskolan i Kristianstad, Konsthögskolan i Umeå och Kunstakademie Düsseldorf och arbetar främst med träsnitt på textil, där han trycker sina bilder på tyg och syr samman dem med grova stygn.
Hans konstnärskap undersöker och utvecklar träsnittets möjligheter genom en samtida visuell berättelse där hantverk och materialitet möter samtidsskildring och berättande. Lindqvists verk kännetecknas av stora, oramade textila tryck som hängs upp direkt på väggen, vilket ger dem ett flexibelt och organiskt uttryck. Han arbetar ofta med serier av bilder där färg, form och berättande element förändras och utvecklas beroende på sammanhanget.
Hans konstnärliga värld rör sig mellan humor och allvar och är inspirerad av samtida fenomen inom mode, sport och politik. För den kommande nätutställningen kommer Lindqvist att medverka med bl.a. sitt verk “Allt är inte guld som glimmar”, ett träsnitt på textil (260 x 280 cm), som reflekterar över samtidens bildkultur, digitala medieflöde och de ytliga värden som ofta styr vårt samhälle.
Lindqvist har ställt ut på en rad platser både i Sverige och internationellt, bland annat på Grafikens Hus i Mariefred, Borås Konstmuseum, Ystads Konstmuseum, Zornmuseet i Mora samt Städtische Galerie i Ingolstadt. Hans verk finns representerade i flera offentliga samlingar, bland annat Moderna Museet, Nationalmuseum i Stockholm, British Museum i London, och Borås Konstmuseum.
Genom åren har han mottagit flera stipendier och utmärkelser, bland annat Konstnärsnämndens arbetsstipendium, IASPIS internationella utbytesstipendium, och Alfred Nobells grafikstipendium i Karlskoga. Lindqvists konst fortsätter att utforska gränserna mellan tradition och samtid, där hans tekniska skicklighet i träsnitt på textil skapar en visuell och taktil berättelse som bjuder in betraktaren att reflektera över både det visuella och det samhälleliga. Hans arbete utmanar och utvecklar den traditionella konsten genom en samtida, mångfacetterad uttrycksform.
Utställningen är ett samarbete mellan Vänersborgs konsthall och den ideella föreningen Grafiska Sällskapet.
Sommarsalong - World Wide Vänersborg
25 juni - 23 augusti
Du får ställa ut i Vänersborgs konsthall. Vi välkomnar ett verk i valfri teknik på årets tema World Wide Vänersborg. Inlämning sker i Vänersborgs konsthall lördag 14 juni.
Internationellt gästspel: Laureta Hajrullahu
13 september - 8 november
Laureta Hajrullahu är en konstnär från Kosovo, och har bland annat ställts ut under den europeiska biennalen Manifesta och omskrivits i New York Times.
Alqumit Alhamad
29 november - 31 januari 2025

Foto: Henrik Zeitler
I Alqumit Alhamad soloutställning på Vänersborgs konsthall skildras ett personligt och genomlevt krigstrauma. Han arbetar med en variation av olika material och tekniker såsom installation, keramik, textil och akvarell.
Konstnären Alqumit Alhamad (f. 1992, Jerash) har studerat Fri konst vid HDK-Valand i Göteborg och Grafisk formgivning från Aleppo Konsthögskola för Fri och Tillämpad Konst i Syrien.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 3 april 2025