Aktuell Utställning
En utställning om livet i och genom det digitala – där nätet blir både symbol, struktur och plats för samtidsreflektioner.

Nätet
10 maj-14 juni
Vernissage 10 maj kl. 13.00-15.00
Begreppet nätet är både främmande och familjärt. Ett nät gjort med tvistade snören och rep fångar in och håller kvar medan det digitala nätet, bestående av ettor och nollor, sprider ut och öppnar upp. Vad är ett nät och vad betyder ett nät?
I utställningen Nätet vill vi visa på den kreativa uttömningen och öppnandet av ett ämne som enbart konstnärer kan. Visa på mångsidighet av tolkningar som finns av ord och begrepp.
Konstnärerna i utställningen närmar sig temat från olika håll: nätet som ett system av kommunikation, övervakning och kontroll, men också som en plats för gemenskap, identitetsskapande och kreativitet. Här synliggörs både lockelsen och ambivalensen i att vara ständigt uppkopplad – friheten att nå ut och nå in, men också riskerna att fastna, gå vilse eller förlora sig själv. Vad innebär det att leva i och genom nätet? Hur påverkar den digitala infrastrukturen våra identiteter, våra relationer, våra drömmar och vår upplevelse av tid och rum?
Nätet undersöker hur konstnärliga praktiker kan spegla, ifrågasätta och gestalta digitaliseringens påverkan på individ och samhälle – genom både visuella uttryck och processer. Genom att använda grafikens språk och materialitet, med sin långsamma och taktila karaktär, uppstår en spännande kontrast till det snabba, flyktiga och ljusbaserade som ofta förknippas med det digitala. Utställningen blir därmed också en plats för eftertanke – ett rum där vi kan stanna upp och reflektera över det nät vi alla är en del av.
I den här utställningen har fem konstnärer Ubavka Marinkovic, Cecilia Enberg & Hilda Lindström, Eva Beierheimer och Fredrik Lindqvist tagit sig an begreppet Nätet i olika konstnärliga tolkningar. Konstnärerna har valts ut av en jury efter en ansökningsprocess som gick ut internt inom konstföreningen Grafiska Sällskapet.
Juryn bestod av fyra medlemmar från Grafiska Sällskapet samt två curatorer från Vänersborgs konsthall Saranda Azemi och Märta Cassel. Urvalet grundade sig på konstnärlig kvalitet, genomförbarhet, originalitet och relevans för temat Nätet. Målet var att skapa en dynamisk och mångsidig utställning där de valda verken kompletterade varandra och tillsammans gav en bred tolkning av temat.
Ubavka Marinkovic
Ubavka Marinkovic (f. 1970) är en svensk konstnär verksam i Stockholm. Hon utbildade sig på Grafikskolan i Stockholm, Wiks folkhögskola, Konstskolan Paletten och Konstfack, där hon avlade en masterexamen i textil och vidareutbildade sig inom urban design, dessutom har hon lärarexamen vid Karlstad universitet.
Marinkovic arbetar undersökande med platsidentitet, tillhörighet och de känslomässiga och fysiska mellanrum som uppstår i förflyttningar mellan platser och kulturer. Hennes konstnärskap bottnar i erfarenheten av att ha flytt från sitt hemland år 1992 – ett avbrott som skapat ett ständigt närvarande mönster av minne, förlust och sökandet i hennes bildvärld.
I flera av Marinkovics verk, såsom det stora svartvita rutnätet Kadens som visas i Nätet, framträder just detta mönster som både visuell form och symbolisk struktur. Verket är uppbyggt av screentryckta metallplåtar, där det tekniskt exakta uttrycket skaver mot något mer kroppsligt och laddat. Det grafiska mönstret antyder ett slags kontroll eller arkitektur – men i de överlagrade linjerna, glitchen och den blanka ytan anas också en splittring. Rutnätet fungerar som ett gränsland där inre och yttre landskap möts. Det talar om disciplin och system, men också om det som inte låter sig inordnas. På nära håll framträder ytan som taktil och levande – små irreguljära spår, en motståndets textur.
På en intilliggande vägg visas fyra inramade grafiska verk tillsammans med ett löst upphängt papper – ett separat verk där textrader som “MADE IN YUGOSLAVIA” och konstnärens namn repeteras tills de upplöses i varandra. Verket fungerar som en visuell ekoeffekt: identitet som både bekräftas och löses upp i repetitionens rytm. Det är poetik där språket inte längre håller fast, utan glider – som minnet själv.
Marinkovic har ställt ut på en rad platser i Sverige och internationellt, bland annat på Galleri 11 i Nyköping, Danske Grafikeres Hus i Köpenhamn, Haninge Konsthall samt på flera konstmuseer runtom i landet. Hon har också medverkat i Grafiktriennalen på Konstakademin och i Liljevalchs Vårsalong. Hon är representerad i Statens konstråd samt i flera konstföreningar och offentliga samlingar. Hon har tilldelats stipendier från bland annat Konstfack och Haninge kommun, och arbetar sedan 2008 som bild- och slöjdlärare samt kursledare i måleri och grafik.
Marinkovic fortsätter att utforska komplexiteten i människans sökande efter en plats att höra hemma på. I de mellanrum som skapas mellan tillhörighet och främlingskap, ordning och upplösning, fördjupar hennes verk sig som både visuella och emotionella landskap. Konstnären bjuder på en dialog hur platsen påverkar människan och speglar vår existens, både fysisk och emotionella.
Cecilia Enberg & Hilda Lindström
Cecilia Enberg (f. 1970) är en svensk konstnär som bor och verkar i Stockholm. Hon utbildade sig vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och har genom åren utvecklat ett konstnärskap med fokus på grafik och tryck. Enberg fascineras av mönster och upprepning – inte bara som visuella element utan som sätt att skapa mening. Hon utforskar hur strukturer, rytm och variation inom det repetitiva kan framkalla både harmoni och spänning. I sitt arbete använder hon olika djuptryckstekniker såsom screentryck, där varje repetition bär en egen rytm och förskjutning. Hennes verk rör sig mellan det exakta och det organiska, det subtila och det tydliga – i en pågående undersökning av formens möjligheter.
Enbergs verk har visats på flera platser nationellt och internationellt, bland annat på Örebro konsthall, Örnsköldsviks museum och Grafiska Sällskapet. Hon är representerad i offentliga och privata samlingar och har mottagit ett flertal stipendier.
Hilda Lindström (f. 1983) är en svensk konstnär baserad i Stockholm, utbildad vid The Eugeniusz Geppert Academy of Art & Design i Wrocław, Polen. Hon arbetar med grafik, ljud och installation, och hennes konstnärskap kretsar kring kroppens närvaro, perception och hur våra sinnesintryck formar förståelsen av omvärlden. Genom abstraktion och upprepning utforskar hon övergången mellan det materiella och det immateriella. Hennes verk är ofta interaktiva och föränderliga, och inbjuder betraktaren att delta i läsandet och tolkningen av verket.
Lindström har ställt ut på internationella biennaler och är representerad i samlingar som Basler Papiermühle Museum i Schweiz och Mark Rothko Art Center i Lettland.
Cecilia Enberg & Hilda Lindström
Sedan 2023 samarbetar Enberg och Lindström under namnet Type | Error. Projektet tar avstamp i hur fel, sanning och perception samverkar i visuella system. Genom grafiska tekniker undersöker de begrepp som repetition, förskjutning och överföring – fenomen som återkommer i både tryckprocesser och nätverkslogik. Type I- och Type II-fel (falskt positivt respektive falskt negativt) fungerar som metaforer för hur information kan spridas, missförstås eller filtreras bort.
Eva Beierheimer
Eva Beierheimer (f. 1979) är en österrikisk konstnär bosatt i Solna/Stockholm sedan 2007. Hon är utbildad vid Akademie der Bildenden Künste i Wien och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och arbetar med skulptur, grafik och installation.
I sitt konstnärskap undersöker Beierheimer nätverk, osynliga förbindelser och strukturer. Hennes arbetsmetod påminner ofta om att rita “prick till prick”, där enskilda punkter växer fram till komplexa mönster och sammanhang. Verken byggs upp genom serier av tryck, överlagringar och kombinationer som kan förändras över tid och anpassas till olika sammanhang.
Hon arbetar med både två- och tredimensionella uttryck och skapar visuella system i form av grafiska verk, skulpturer och installationer.
För utställningen på Vänersborgs konsthall Nätet visar Beierheimer bland annat upp Nexus 3 och Nexus 4 där handritade nätverk målats i flera lager. Linjer, punkter och överlappningar bildar ett visuellt fält av rörelse och relationer. Dessa verk kan associeras med diagram, flödeskartor eller arkitektoniska ritningar, men saknar centrum – nätverket är alltid i förändring.
I nära anslutning till installationen visas även verk ur serien Composition. Dessa mindre grafiska verk återanvänder samma formspråk som i Nexus 3 och 4 men i ett mer koncentrerat format. De fungerar som förlängningar av den större serien och fördjupar hennes utforskning av linjer, struktur och rytm.
Hon visar också installationen Eine Sonderbare Räumliche Inversion – fritt översatt som ”en omvänd rumslig besynnerlighet”. Verket består av vita sammanlänkade träkäppar, där en tunn, svart och nästintill oläslig text löper som en bärande tråd. Texten förenar elementen i installationen men undandrar sig direkt tolkning. Resultatet är en visuell struktur som för tanken till både ett språk och ett rörelsemönster – något som binder samman utan att fästa.
Beierheimer har ställt ut på en rad platser i Sverige och internationellt, bland annat på Galleri Fagerstedt i Stockholm, Halmstads konsthall, Uppsala konstmuseum, Grafiska Sällskapet och Konstnärshuset i Stockholm, samt i Wien, Berlin och Reykjavik. Hon har deltagit i projekt som Nobel Week Lights och genomfört flera offentliga gestaltningar, bland annat för Uddevalla simhall, Malmö sjukhusområde och Fridhemsplans tunnelbanestation i Stockholm. Hon är representerad i ett flertal offentliga och privata samlingar.
Beierheimers verk rör sig i gränslandet mellan det synliga och det osynliga. Genom linjer, strukturer och texter skapar hon visuella och konceptuella nätverk som bjuder in betraktaren till nya sätt att se, läsa och orientera sig i rummet.
Fredrik Lindqvist
Fredrik Lindqvist (f. 1968) är en svensk konstnär verksam i Arkelstorp, Skåne, och Ingolstadt, Tyskland. Han utbildade sig vid Konstskolan i Kristianstad, Konsthögskolan i Umeå och Kunstakademie Düsseldorf och arbetar främst med träsnitt på textil, där han trycker sina bilder på tyg och syr samman dem med grova stygn.
Hans konstnärskap undersöker och utvecklar träsnittets möjligheter genom en samtida visuell berättelse där hantverk och materialitet möter samtidsskildring och berättande. Lindqvists verk kännetecknas av stora, oramade textila tryck som hängs upp direkt på väggen, vilket ger dem ett flexibelt och organiskt uttryck. Han arbetar ofta med serier av bilder där färg, form och berättande element förändras och utvecklas beroende på sammanhanget.
Hans konstnärliga värld rör sig mellan humor och allvar och är inspirerad av samtida fenomen inom mode, sport och politik. För den kommande nätutställningen kommer Lindqvist att medverka med bl.a. sitt verk “Allt är inte guld som glimmar”, ett träsnitt på textil (260 x 280 cm), som reflekterar över samtidens bildkultur, digitala medieflöde och de ytliga värden som ofta styr vårt samhälle.
Lindqvist har ställt ut på en rad platser både i Sverige och internationellt, bland annat på Grafikens Hus i Mariefred, Borås Konstmuseum, Ystads Konstmuseum, Zornmuseet i Mora samt Städtische Galerie i Ingolstadt. Hans verk finns representerade i flera offentliga samlingar, bland annat Moderna Museet, Nationalmuseum i Stockholm, British Museum i London, och Borås Konstmuseum.
Genom åren har han mottagit flera stipendier och utmärkelser, bland annat Konstnärsnämndens arbetsstipendium, IASPIS internationella utbytesstipendium, och Alfred Nobells grafikstipendium i Karlskoga. Lindqvists konst fortsätter att utforska gränserna mellan tradition och samtid, där hans tekniska skicklighet i träsnitt på textil skapar en visuell och taktil berättelse som bjuder in betraktaren att reflektera över både det visuella och det samhälleliga. Hans arbete utmanar och utvecklar den traditionella konsten genom en samtida, mångfacetterad uttrycksform.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 12 maj 2025