Vänersborgs kommuns koncept ska locka fler elever till prao i vård och omsorg

Många kommuner har svårt att få elever i årskurs 8 och 9 att välja att göra prao (praktisk arbetslivsorientering) i vård och omsorg. Vänersborgs kommun har fått i uppdrag av Fyrbodals kommunalförbund att ta fram ett gemensamt arbetssätt för kommuner så att de kan locka fler elever till att söka praoplatser inom vård och omsorg.
Vänersborgs kommun har fått i uppdrag av Fyrbodals kommunalförbund att ta fram ett gemensamt arbetssätt för kommuner så att de kan locka fler elever till att söka praoplatser inom vård och omsorg. Kommunen har även tagit fram platsannonser, metodstöd för handledare med mera som kan användas av samtliga kommuner i samverkan Vård- och omsorgscollege Fyrbodal.
Jag är stolt över att vi i Vänersborgs kommun har fått detta uppdrag och i ett nära samarbete med studieyrkesvägledare planerar för kommande kompetensförsörjning inom vård och omsorg, säger Anette Karlsson, verksamhetschef vård, stöd och utredning.
Dalboskolan i Frändefors valdes ut till att ha en informationsdag för årskurs 8 och 9 i januari. Yrkesambassadörer och handledare visade upp robotkatt, digitala hjälpmedel, stålift och mycket mera.
Att möta framtidens bransch inom vård och omsorg tillsammans med våra ungdomar under deras praovecka känns helt rätt. Vi ser ett stort behov av att rekrytera nya medarbetare i framtiden med rätt kompetens för vård och omsorg, säger verksamhetschef Anette Karlsson.
Dagen kommer att utvärderas för att se hur många av eleverna som valt att söka praoplatser i vård och omsorg när de ska på prao vecka 10.
Som ordförande för Vård- och omsorgscollege Fyrbodal ser jag att den samverkan vi utvecklat kring marknadsföring gör oss starka tillsammans för framtidens vård och omsorg, fortsätter verksamhetschef Anette Karlsson.
PRAO pilotprojektet startade när den regionala samverkansgruppen VOC Fyrbodal enades om att en satsning på PRAO är angeläget för att locka fler till att söka utbildningar inom vård och omsorg.
Att satsa på PRAO för ungdomar inom vård och omsorg är av stor betydelse. Genom att introducera vård- och omsorgsyrken tidigt kan vi förhoppningsvis öka rekryteringen av framtida medarbetare. Att få uppleva arbetsmiljön och träffa yrkesverksamma kan öka intresset. Genom att investera i PRAO kan vi säkerställa kompetent arbetskraft inom vård och omsorg i framtiden, säger Anita Andersson Hagsgård, processledare Vård- och omsorgscollege på Fyrbodals kommunalförbund.
Sidinformation
- Senast uppdaterad:
- 27 februari 2025